Ако пушите, говорете с Вашия лекар за най-добрия начин да се откажете.

Ако пушите, говорете с Вашия лекар за най-добрия начин да се откажете.

В допълнение към приема на вашето лекарство, тези стъпки могат да ви помогнат да избегнете нещата, които могат да предизвикат пристъп.

Слезте до здравословно тегло и спортувайте редовно, което поддържа белите ви дробове силни.

Уверете се, че получавате ваксина срещу грип всяка година, тъй като еозинофилната астма ви прави по-податливи на усложнения от грипа.  

Водете хранителен дневник, за да ви помогне да определите елементи, които изглежда предизвикват астматични пристъпи. Тогава можете да избягвате тези храни.

Ако пушите, говорете с Вашия лекар за най-добрия начин да се откажете. Ще помогне на цялото ви тяло, както и на астмата.

Имате ли домашни любимци? Уверете се, че се къпят редовно и ги дръжте извън спалнята си.

Намалете излагането си на мухъл, цветен прашец и акари, като използвате климатика си и държите прозорците затворени. И сменете своя филтър за ОВК навреме.

Ако времето ви отблъсква, опитайте се да свършите поръчки преди най-горещата част от деня, особено през лятото. Вижте приложения, които ви помагат да измервате качеството на въздуха въз основа на вашия пощенски код.

Продължение

Използвайте своя план

Надхитрите епизодите на еозинофилна астма, като водите ежедневен дневник за астма. Това е част от вашия план за действие при астма, който правите с Вашия лекар, за да знаете точно какво да правите, ако имате атака.

Плановете за астма са цветно кодирани, като светофар:

Зеленото означава, че се справяте добре. Жълтото означава, че имате проблеми с дишането. Червеното означава, че са необходими сериозни действия.

Когато използвате своя пиков разходомер, за да измерите способността си да извеждате въздух от белите си дробове, можете да запишете личния си рекорд във всяка категория и да видите как се променя по време на пристъп.

Вашият план за действие за астма също трябва да отбележи:

Какви симптоми да търсите Кое лекарство да използвате на всяко ниво и в колко Контакт за спешни случаи Името на Вашия лекар и телефонен номер

Носете своя план и дневника си за астма на всеки лекарски прием. Удобно е, защото има дневник на показанията на пиковия поток, симптомите, приеманите лекарства и задействанията.

Освен това ви помага да останете фокусирани върху това какво е нормално и какво не. Целта е да се предпази всичко от лека кашлица и хрипове до пълноценни пристъпи на астма. Ако установите, че кашляте или хриптите ежедневно, уведомете Вашия лекар при следващото си посещение. Въпреки че може да ви се струва нормално, това може да покаже на Вашия лекар дали лекарството Ви действа или не.

Останете на върха на медицината си

От ключово значение е да разберете какво приемате, какво прави, кога да го приемате и колко често. Дори ако астмата ви не ви притеснява, продължете да приемате лекарствата си според указанията до следващата си среща. Това е най-добрият начин да поддържате дихателните си пътища отворени.

Имате въпроси? Забележете тригери? Виждате странични ефекти от лекарства? Правете си бележки, включително дни, часове и подробности и ги споделете с Вашия лекар при следващото си посещение.

Медицински справочник на WebMD Прегледан от Hansa D. Bhargava, MD на 07 януари 2020 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

Алберт А. Ризо, д-р, старши медицински съветник, Американска белодробна асоциация; началник на отдел по белодробна медицина, Christiana Care Health System, Нюарк, DE.

Американска белодробна асоциация: "Намалете тригерите на астмата."

Клиника Майо: "Астма: начин на живот и домашни средства."

Американска белодробна асоциация: "Живот с астма."

Клиника в Кливланд: "Управление на астма."

Американска белодробна асоциация: "Измерване на вашия пиков дебит."

Американска белодробна асоциация: "Направете медицинските си посещения по-продуктивни."

Тъй като това е рядко състояние, поставянето на диагноза за еозинофилна астма може да отнеме време. Но след като лекарите стигнат до заключение, те се обръщат към лечения, специално фокусирани върху този вид астма.

Когато имате еозинофилна астма, имате по-голям от нормалния брой еозинофили – или бели кръвни клетки, които се борят с болести – в кръвта, белодробната тъкан и слузта, която кашляте от дихателните си пътища. Целта на лечението е да подобри и контролира симптомите на астма.

В зависимост от състоянието Ви, Вашият лекар може да използва едно от тези лечения, за да предотврати астматични пристъпи и да Ви помогне да дишате по-лесно.

Кортикостероиди

Това са поддържащи лекарства, което означава, че ви помагат да поддържате нормално дишане и предотвратяват контрола на симптомите на астма. Тяхната работа е да предпазват определени клетки в белите дробове и дихателните пътища от освобождаване на химикали, които причиняват пристъпи на астма.

Инхалаторните кортикостероиди обикновено са безопасни и са предназначени да се използват ежедневно. Те могат да се използват с друг инхалатор, наречен дългодействащ бета агонист (LABA). Количеството, което абсорбирате в кръвта си, е малко. Но лекарите препоръчват да изплакнете устата си, след като ги използвате, защото наличието на стероиди в устата ви може да доведе до млечница, гъбично заболяване в устата ви.

Но инхалаторните версии може да не работят добре при еозинофилна астма, така че може да се наложи да приемате кортикостероидни хапчета. Те имат повече странични ефекти от инхалаторните видове.

Бързодействащи инхалатори

Наричани още бронходилататори или спасително лекарство, тези лекарства отварят бързо подутите дихателни пътища и можете да ги използвате с инхалаторните кортикостероиди. В зависимост от вида, предписан от Вашия лекар, страничните ефекти могат да включват сухота в устата, сърцебиене или нервност.

Модификатори на левкотриен

Някои от химикалите във вашата имунна система, които причиняват симптоми на астма, се наричат ​​левкотриени. Еозинофилите обичат да се обединяват с левкотриени и да причиняват възпаление в горните и долните дихателни пътища.

Лекарствата, наречени модификатори на левкотриени – като монтелукаст (Singulair), зафирлукаст (Accolate) и зилеутон (Zyflo) – облекчават ефектите на левкотриените и облекчават симптомите на астма. Това е рядко, но някои хора се вълнуват и тревожат, когато приемат тези лекарства. Ако това се случи с Вас, уведомете Вашия лекар.

Продължение

Биологични препарати

Тези лекарства се произвеждат в лаборатория, за да действат като човешко антитяло. За разлика от инхалаторите или хапчетата, получавате ги като инжекции или чрез IV инфузия. Тяхната работа е да блокират химикалите, които причиняват възпаление в белите дробове. Страничните ефекти включват болезненост на мястото на инжектиране. Това е рядко, но някои хора могат да имат тежка алергична реакция, наречена анафилаксия.

Лекарствата са:

Бенрализумаб (Fasenra) дупилумаб (дупиксент) меполизумаб (Nucala) Резлизумаб (Cinqair)

Бронхиална термопластика

За разлика от лекарствата с рецепта, бронхиалната термопластика е процедура, която се проучва за лечение на еозинофилна астма. Вашият лекар може да го препоръча, ако други методи не са контролирали симптомите Ви. Специалист по белите дробове използва специална сонда и термична топлина, за да намали гладката мускулатура във вашите дихателни пътища. Това предпазва мускулите от свиване по време на астматичен пристъп. За да получите максимална полза, бронхиалната термопластика може да изисква няколко процедури в продължение на няколко седмици.

Медицински справочник на WebMD Прегледан от Hansa D. Bhargava, MD на 07 януари 2020 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

Asthma.net: "Подгрупи на астма: диагностициране, лечение на персистираща еозинофилна астма.

Клиника Майо: "Еозинофилия."

Американско партньорство за еозинофилни разстройства: „Еозинофилна астма“.

Клиника Майо: "Кортикостероид (инхалационен път)."

Алберт А. Ризо, д-р, старши медицински съветник на Американската белодробна асоциация; началник на отдел по белодробна медицина, Christiana Care Health System, Нюарк, DE.

Клиника Майо: "Орална млечница."

Клиника Майо: "Анафилаксия."

Клиника Майо: "астма."

Ако сте възрастен с астма, която е трудно да се управлява, възможно е да имате еозинофилна астма. Това е подтип астма, която обикновено е тежка и често е много по-трудна за контролиране.

Симптомите могат да бъдат подобни на други видове астма, но понякога имат свой собствен обрат. А хората с еозинофилна астма често имат и други здравословни състояния. Не можете да разберете дали имате еозинофилна астма само от вашите симптоми и състояния – ще ви е необходим лекар и някои тестове за това. Но да знаете какво да търсите, може да ви помогне по-добре да се подготвите за вашата среща.

Симптоми

Честите симптоми на еозинофилна астма включват:

Блокирани дихателни пътища Кашлица Стягане в гърдите Задух или затруднено дишане Хрипове

Въпреки че тези симптоми са същите като другите видове астма, те са склонни да бъдат по-постоянни и тежки при еозинофилна астма. Също така е вероятно да имате по-чести пристъпи на астма, които също са по-опасни.

Като цяло, астмата причинява подуване на дихателните пътища на белите ви дробове. Еозинофилната астма причинява подуване на цялата ви дихателна система, от носа ви чак до най-малките дихателни пътища. Ето защо задухът, а не хрипове, е един от основните симптоми при този тип астма. Дори когато правите физическа активност, често задухът, а не хрипове, се влошава.

Един от другите признаци, че вашата астма може да бъде причинена от еозинофилния подтип, е, ако установите, че типичното лечение на астма – лекарства, наречени инхалаторни кортикостероиди – нямат голям ефект върху него. Често се повлиява добре от кортикостероиди, които приемате през устата, но те обикновено имат повече странични ефекти. Освен това, ако имате еозинофилна астма, можете да станете зависими от кортикостероиди, за да предотвратите астматични пристъпи.

Какво друго трябва да търся?

Хората с астма често имат различни видове алергии, които действат като тригери. Това обикновено не е така, когато имате еозинофилна астма, но тези други здравословни състояния обикновено са често срещани с нея.

Продължение

Подути синуси. Синусите са малки въздушни джобове, разположени от двете страни на носа, между очите и в долната част на челото. Когато те са постоянно подути, това е известно като хроничен синузит, който може да причини слуз, която се стича по задната част на гърлото, задръствания и натиск или болка в лицето ви.

Подута тъкан в носа. Подуването на тъканта, която покрива носа ви, наречена носна лигавица, често идва заедно с подути синуси. Заедно с подутите синуси това състояние се нарича риносинуит.

Назални полипи. Това са малки, безболезнени израстъци в носа или синусите. Те могат да блокират въздушния поток и да повлияят на обонянието ви.

Чувствителност към аспирин. Аспиринът и други нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), като ибупрофен и напроксен, могат да предизвикат астматични пристъпи при някои хора.

Инфекции на средното ухо. Подуването на носа и синусите може да достигне чак до ушите ви и да причини инфекция на средното ухо, наречена отит на средното ухо. Това води до гъста течност в ушите ви, която може да повлияе на слуха ви.

Добавяне на всичко

Всички тези симптоми ограничават въздушния ви поток. От полипи в носа ви до стегнати дихателни пътища дълбоко в белите ви дробове, простото вдишване става много по-сложно.

Тъй като хората с еозинофилна астма могат да имат по-малко хрипове и повече задух, заедно с други неща, които ограничават въздушния поток, лекарите понякога смятат, че имат хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Това е различно белодробно заболяване и е по-често при хора, които пушат.

Следете внимателно всичките си симптоми, за да можете да дадете на Вашия лекар пълна картина на състоянието си. Помага е да знаете, че имате еозинофилна астма, защото вие и вашият лекар трябва да я наблюдавате по-внимателно, отколкото другите видове астма. Също така е важно да знаете, защото може https://preglednaprodukta.top/varicream/ да сте в състояние да получите различни лечения, които могат да окажат голямо влияние върху качеството ви на живот.

Медицински справочник на WebMD Прегледан от Hansa D. Bhargava, MD на 07 януари 2020 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

Американско партньорство за еозинофилни разстройства: „Еозинофилна астма“.

Европейско респираторно дружество, ERJ Open Research: „Управление на пациенти с еозинофилна астма: започва нова ера.“

Клиника Майо: „Астма“, „Хроничен синузит“.

Експертен преглед на респираторната медицина: „Подобряване на диагностиката на еозинофилна астма“.

Американско ринологично дружество: „Синузит Q&А.”

Обществото за астма на Канада: „Всичко за инхалаторните стероиди“.

Преди двадесет години операцията за отслабване при тийнейджъри се смяташе за рядка и рискова последна мярка, с малко данни за това какво се е случило с пациентите в дългосрочен план. Дори преди десетилетие половината от семейните лекари казаха, че никога не биха го препоръчали.

Днес, когато един на всеки 11 тийнейджъри страда от тежко затлъстяване и изследванията показват, че операцията може да подобри здравето през целия живот, много лекари казват, че за някои младежи ползите надвишават рисковете.

"Открихме, че загубата на тегло е трайна в дългосрочен план за повечето тийнейджъри и високото кръвно налягане, диабетът и високият холестерол изчезват и стоят настрана," казва Томас Инге, доктор по медицина, директор на юношеската бариатрична хирургия в Детската болница Колорадо в Аврора.

В едно от първите дългосрочни проучвания на пациенти тийнейджъри, Инге проследява 58, които са имали операция за стомашен байпас, което прави стомаха по-малък. Средният индекс на телесна маса (ИТМ) на пациентите е спаднал от 59 преди операцията на 36 година по-късно и 42 осем години след операцията, загуба от около 110 паунда, или 30% от телесното тегло. Броят на диабета падна от 16% на 2%, високият холестерол спадна от 86% на 38%, а високото кръвно налягане спадна от 47% на 16%.

По-специално, две трети остават затлъстели (ИТМ от 30 или повече). Колкото по-малко тежат по време на операцията, толкова по-добре се справят.

"Открихме, че прозорецът за връщане към нормално тегло или дори към затлъстяване се затваря бързо, след като станете силно затлъстели," казва Инге. "Ако направите грешката да игнорирате проблема твърде дълго, възможността може да бъде пропусната за съжаление."

Друго проучване сравнява 81 затлъстели тийнейджъри, които са имали операция, с 80, които не са го направили. Пет години по-късно тези, които са претърпели операция, са запазили една трета от първоначалното си тегло, докато тези, които не са наддали.

Американското дружество за метаболитна и бариатрична хирургия наскоро актуализира своите насоки за младежи, заявявайки, че "стана ясно, че хирургията е безопасно и ефективно лечение" и призовава лекарите да преодолеят "стигма."

Инге казва, че операцията е само за тежки случаи. Честите рискове включват херния, запушване на червата, камъни в жлъчния мехур и липса на хранителни вещества.

Продължение

Той го препоръчва само за тийнейджъри с ИТМ от 40 или повече (235 паунда за човек, който е 5 фута 4) или тези с ИТМ от 35 или повече, които имат диабет, неалкохолно мастно чернодробно заболяване или сънна апнея. Той съветва новите пациенти да опитат промени в начина на живот и лекарства в продължение на 6 месеца, преди да се подложат на операция.

За тези, които го изберат, резултатите често променят живота.

"Те съобщават за по-малко болки в ставите си, чувстват се по-жизнени, отношенията им се подобряват и придобиват способността да постигат прости житейски цели, които останалите от нас приемат за даденост," казва Инге. "Това наистина е метаморфоза."

Чрез Числата

8,5%: Процентът на младежите на възраст от 12 до 19 години, които са силно затлъстели, докато 18,5% са със затлъстяване 1500: Брой юноши, които имат операция за отслабване годишно. През 2000 г. само 200 го направиха. 3-5: Броят пъти, когато младежите, които са силно затлъстели в детството, са по-склонни да умрат от сърдечен удар в зряла възраст 70%: Процентът на тийнейджърите, търсещи операция за отслабване, които имат сънна апнея 59%: Процент на тийнейджърите, търсещи операция за отслабване, които имат неалкохолно мастно чернодробно заболяване

Намерете още статии, прегледайте предишните броеве и прочетете текущия брой на Списание WebMD.

WebMD Magazine – Feature Прегледан от Roy Benaroch, MD на 7 септември 2018 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

Архив по педиатрична и юношеска медицина: "Бариатрична хирургия при юноши: последните национални тенденции в употреба и резултат в болницата."